LAMMERS TRANSPORT MUSEUM

& LAMMERS AUTOMOBIEL MUSEUM


Sluiting Hengelo: Het ware verhaal!

Tijdens het bezoek van een verzekeringsagent, werd er van alles doorgenomen wat belangrijk kon zijn, voor het museum n de toekomst. Toen de hypotheek ter sprake kwam, meldde Rob, dat de hypotheek bij de SNS bank liep. Welk soort hypotheek hebben julie? Om een lang verhaal kort te maken, er was volgens de man een vl goedkopere versie. Dit was natuurlijk iets om over na te denken, en een paar dagen later neemt Rob contact op met de SNS bank. De man, die de "Lammers" in de portefeuille had, was op non actief geplaatst en de zaken werden voorlopig waargenomen door de heer Damming van kantoor Zwolle.

Na een schouderklopje van de heer Damming, jawel, want de meeste mensen kwamen met problemen, en iemand (die al hypotheek had) n die later uitzichzelf hypotheekvormen en mogelijkheden kwam onderzoeken werd niet vaak gezien. Na een lang gesprek, zou de heer Damming alles op een rijtje zetten en Rob over een goede week informeren, wat het beste was!

Inderdaad een week later: telefoon, de heer Damming: Mijnheer Lammers ik heb een beetje huiswerk gedaan, en de allerbeste optie is dat U het pand verkoopt. Rob viel bijna van z'n stoel, waaaaat!!?? U denkt toch niet, dat ik het museum op straat zet en...... ho,ho U begrijpt me verkeerd mijnheer Lammers. U kunt het pand verkopen en weer terughuren! Ja lekker, daar schieten we toch niets mee op!!?? Dat ligt helemaal aan de koper en voor welk bedrag u eventueel bereidt bent het pand te verkopen. Ik heb zelfs al iemand gepolst, die dit soort panden wel eens koopt en toevallig ook nog idolaat is van oude voertuigen...... Zijn adviseur weet er ook al van en wil graag een afspraak met U maken.

Deze opstelling van de heer Damming, nam toch al heel andere vormen aan dan onze bedoeling was en Rob was hier ook helemaal niet klaar voor: Pand verkopen waar je met elkaar zoveel werk in hebt zitten en dat helemaal niet in je nek zit. Wat een idee, en dan terughuren? Zouden we daar dan beter van worden? Rob voelde er niets voor en had al spijt, dat hij een gesprek met de bank aangegaan was. Alles liep toch goed?

Enige dagen later telefoon: De heer Ab Sotthewes uit Apeldoorn. Hij had gehoord van de heer Damming, dat we het pand wilden verkopen en..... om een lang verhaal..... enkele dagen later stond de heer Sotthewes op de stoep, hij wilde toch wel eens kijken, alhoewel Rob er in principe helemaal gn belang bij had. Na zijn visitekaartje te hebben afgegeven (B.S.Apeldoorn Consultants B.V ) en een kort gesprek n koffie, liepen we even door de hallen. Mijnheer Lammers dit is een uitstekend pand op de goede lokatie voor mijn clint. Want ik heb inmiddels al iemand gevonden zoals u waarschijnlijk al wel weet, die u graag wil helpen bij het vervolmaken van dit mooie museum. Als u het pand aan mijn clint de Heer P.v.d. Bunte uit Teuge voor een schappelijke prijs verkoopt, zal hij niet aarzelen, om fors te investeren in deze accomodatie! Rob was niet erg onder de indruk: een investeerder zou welkom zijn, maar het pand daarom verkopen, was nog steeds een stap te ver! Volgens heer Sotthewes, was dit een gouden deal met als grootste voordeel een investeerder mt dezelfde hobby als U, dus Rob was gek als hij hier zijn voordeel niet mee haalde.

Een paar dagen later komt Ab Sotthewes terug mt P v.d. Bunte uit Teuge. Deze was zr geinteresseerd en vond het museum fantastisch! Als we tot een deal kwamen, wilde hij wel fors investeren in de gebouwen: Eerst maar eens een nieuw toiletgroep, de uitbreiding met een nieuwe hal van zo'n ....m2 zou ook geen probleem moeten zijn. Als Rob het pand aan hem voor een zeer schappelijke prijs zou verkopen, kon er goedkoop worden terug gehuurd, en had hij ruimte om te investeren! Dus het museum ging erop vooruit: Minder maandlasten, betere en ruimere accomodatie en nog "geld over" om aan de collectie te besteden.

Rob vond het allemaal nogal snel gaan, mede omdat voor het nu bereikte resultaat, jarenlang door veel mensen keihard was gewerkt. Dat er nu in n keer een investeerder zou zijn, die op korte termijn zoveel mogelijk kon maken, kon er bij Rob eigenlijk nog niet in. Wat was het addertje onder het gras? Verkopen en er een week later uitgezet worden? Volgens v.d.Bunte en Sotthewes moest Rob zich daar helemaal geen zorgen over maken, want er kwam een langdurig huurcontract voor 30 jaar waarin alles haarfijn beschreven zou staan. En over 30 jaar..... De eventuele verkoop zat Rob helemaal niet lekker, maar de "heren" stelden voor om alvast een degelijk huurcontract op te stellen, zodat Rob alle haken en ogen eens goed kon bekijken.

Een goede week later lag er een concept huurcontract in de brievenbus. In principe zag het er goed uit, maar Rob ging voor de zekerheid met het huurcontract onder de arm naar onze accountant Deloitte & Touche . De heer Ben Nijhuis (k donateur) zou alles eens rustig doorlezen en zijn oordeel vellen. Een paar dagen later kreeg Rob te horen: Rob als je wilt verkopen is dit een goede oplossing, er is niets mis mee, je hebt zekerheid omtrent de maandelijkse kosten, een investeerder die jullie ook goed kunnen gebruiken en het is voor 30 jaar en als jullie geen rare dingen doen is er niets mis mee..... doen!! Toch zat het Rob nog steeds niet lekker, met hetzelfde contract, naar onze notaris Mr. Hazendonk te Losser (k een donateur!). Na een ruime week een eensluidend antwoord: Als je wilt verkopen Rob, is dit een goede mogelijkheid. Als je de huur gewoon betaald, niet failliet gaat, niet in sursence geraakt, er geen beslaglegging plaatsvind e.d is dit een goede deal! Ik kan gn hiaten vinden, die verkeerd zouden kunnen uitpakken voor jullie, maar je moet zelf beslissen!

Na veel gesprekken met alle medewerkers van het museum, zakenlui die donateur waren om raad vragen n nachten "wakkerliggen" wist Rob eigenlijk nog steeds niet goed wat nu het beste was. Verkopen was een hele stap: Meer geld in de maand overhouden was k wel prettig!! En dat 30 jaar lang..... Half november telefoon van Ab Sotthewes, hij wilde nu toch wel graag weten, wat er ging gebeuren. Het werd nu tijd, want als alles voor het einde van het jaar geregeld was, had dat belastingtechnisch voor iedereen grote voordelen!

Rob ging praten met de SNS bank, omtrent de goedkeuring van de evt. verkoopprijs en de consequenties voor de aflossing van de hypotheek , zijn eigen woonhuis n het pand in Glanerbrug etc. etc. De bank stelde voor om "Glanerbrug" k te verkopen zodat Hengelo in n keer kon worden afgelost en alln een kleine woonhuis-hypotheek bleef bestaan.


Verkopen en huren

Rob besloot te verkopen en terug te huren, het ging tenslotte om een zo voordelig mogelijke huisvesting van het museum. Rob en Tiny hadden helaas geen kinderen, dus aan "later voor de kinderen" hoefde ook niet gedacht te worden. En over 30 jaar..... Dan liever nu een koper die meedacht en daadwerkelijk wilde investeren in de accomodatie. De verkoopakte werd op 1 december getekend bij Notaris Mr E.B. Blankhart te Beekbergen. Tegelijkertijd werd door Rob het huurcontract getekend, wat overigens nog enige voeten in de aarde had, want de notaris had als huurder in het contract staan R. Lammers, wat Rob terplaatse graag wilde veranderen in : huurder de Stichting Lammers Collectie, maar dat was volgens v.d.Bunte juist zo geformuleerd opdat Rob nauwer betrokken bleef met het pand. Rob vond dat helemaal niet nodig, want de Stichting moest tenslotte de huurpenningen betalen en wilde het toch graag veranderd zien! Notaris Blankhart, die bijna kwaad werd!!!!, vond het ook helemaal niet nodig om te veranderen, het was maar een formaliteit en zou hem vele uren kostten om alle papieren te moeten aanpassen. Mijnheer Lammers u krijgt een goed huurcontract met een investeerder, waar ik al jaren zaken mee doe en die zich altijd aan zijn woord houdt, dus u kunt rustig tekenen. Het maakt toch helemaal niets uit op wiens naam het huurcontract staat, u bent toch k bestuurslid van die Stichting, Of U het nu huurt f de Stichting maakt niets uit, het gaat om het onderkomen voor het museum, en zoals v.d. Bunte zei: hij wil graag zaken met U persoonlijk blijven doen! Dat Rob "door de zenuwen" na het ondertekenen van de verkoopakte n huurcontract pas later in de gaten had, dat de verhuurder geen P.v.d. Bunte maar M. v.d. Bunte was, deed deze uitspraak van de notaris al geheel teniet!! (Naar later bleek, had Peter .v.d. Bunte "ons" pand onmiddellijk terplekke, tijdens ons bezoek aan de notaris, doorgesluisd naar zijn dochter Miranda v.d. Bunte!! )

Van de aanvaring met de notaris kreeg Rob eigenlijk al een nare smaak in de mond. Rob voelde zich toch al niet zo lekker omtrent het hele gebeuren, maar beide adviseurs hadden gn hiaten kunnen vinden in het huurcontract.....maar het veilige EIGEN pand verkopen was toch een hele beslissing voor Rob en Tiny. Een pand verkopen voor 400.000 met een onderhandse verkoopwaarde van ongeveer 980.0000 (U leest het goed!!) is echt een hele stap, al stonden er 30 jaar een goede huurprijs en investeringbeloftes tegenover.

Een paar weken later een brief van de SNS bank: Wij willen graag, dat U enige goederen/voertuigen aan ons in onderpand geeft, want door de verkoop van uw bedrijfspanden is er niet voldoende zekerheid meer voor uw woonhuishypotheek!! Hoezo overleg met de bank (heer Damming) qua verkoop en aflossing hypotheek !! Alles was toch geregeld? Mondeling dus, want de SNS bank (heer Damming) liet weten, dat pas NADAT de verkoopakte was gepasseerd bij de notaris hij kon overgaan tot het officieel vastleggen van een nieuwe hypotheekakte voor het woonhuis. Eerst moest de aflossing van de bedrijfspandhypotheek afgerond zijn: Dus eerst naar de notaris! Maakt U zich geen zorgen meneer Lammers!

Rob maakte zich inmiddels steeds meer zorgen: Zo langzamerhand raakte Rob het vertrouwen in die "heer" Damming van de SNS bank kwijt! Eerst een schouderklopje voor het goede initiatief, afspraken over een restant woonhuishypotheek waar nog steeds geen officile bevestiging voor was, wel een brief over meer onderpand. Daarnaast heeft v.d. Bunte het pand al "doorverkocht" , Notaris Blankhart was zwaar geirriteerd omdat Rob graag een andere naam in het huurcontract wilde, niet P. v.d. Bunte is verhuurder, maar M. v.d. Bunte.....Wat was hier gaande.....??


Supermarkt in Automuseum

Op 10 april een groot artikel in Dagblad Tubantia met o.a deze citaten: Supermarkt in Automuseum , deze week bleek, dat een Apeldoornse ondernemer de gemeente heeft gevraagd of er een supermarkt mag komen in de Liberty panden waar nu nog een automuseum is gevestigd. Het college van B&W heeft inmiddels te kennen gegeven niet te willen meewerken aan de wijziging van een bestemmingsplan. Volgens de woordvoerder J.H. Hofmeester van Autobedrijf P. v.d. Bunte uit Teuge heeft zijn bedrijf geen enkel plan om de huurovereenkomst met Lammers op te zeggen en heeft een Apeldoornse ondernemer op eigen initiatief de Gemeente Hengelo gevraagd of de plaatselijke overheid wil meewerken aan een bestemmings-planwijziging. Vreemd h!!?? Bij navraag door Rob aan het adres van v.d. Bunte over dit item is en blijft v.d. Bunte & dochter onbereikbaar. Rob moet als hij vragen heeft maar contact opnemen met zijn woordvoerder de heer J.H. Hofmeester. Peter v.d. Bunte wilde toch volgens notaris Blankhart graag persoonlijk zaken blijven doen met Rob Lammers!?


Het wordt nog fraaier!

In mei een brief van de SNS bank: Wij verwachten, dat u in de toekomst niet aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen. U heeft namelijk een onzeker inkomen en een museum heeft ook zijn pieken en dalen wat betreft inkomsten. Daarom eisen wij binnen 14 dagen de volledige woonhuis hypotheeksom op!!! Wilt u zo vriendelijk zijn, om uw hypotheek bij een andere bank onder te brengen!! Er moest dus snel gehandeld worden, wilden we een gedwongen verkoop van het woonhuis voorkomen, want dat was de uitkomst als er niet binnen 14 dagen betaald werd!! Diezelfde avond.....een brief van v.d. Bunte: Huuropzegging van de panden in Hengelo. We hadden gn hypotheek achterstand en gn huurachterstand, alln een brief van de bank, waar v.d. Bunte (hoe wist hij dit??) zijn conclusies nu al uit trok. Waarom "moest" het huur-contract ook alweer op Rob's naam??


Door SNS Bank in de val gelokt

Voor Rob was het inmiddels zo klaar als een klontje, hij was door de SNS bank gewoon in een val gelokt. Nu werd het tijd om actie te ondernemen. De volgende dag ging Rob met alle papieren eerst maar eens naar z'n accountant Deloitte en Touche. De bedrijfsjurist Han Dunhof: Rob de heer Damming (SNS bank) heeft jullie met medewerking van diverse personen een streek geleverd. Ze hebben goedkoop kunnen kopen en nu willen ze incasseren!! Hij adviseerde onmiddelijk een geldschieter te zoeken n een advocaat in te schakelen. De vacanties waren aangebroken in oost-nederland en bij de Rabo, Amro, en diverse andere banken waren de desbetreffende personen van de hypotheekafdelingen op vacantie. n een hypotheek regelen, die door een andere bank was stopgezet vergde toch nader onderzoek, dus binnen 14 dagen.....geen schijn van kans!

Rob spande op voorstel van de heer R. Leijssen een kort geding aan welke hij verloor: De rechter oordeelde, dat de heer Lammers voldoende tijd ( 14 dagen IN de vacantieperiode) had om meerdere banken een deugdelijk voorstel te laten doen.

Rob zocht zijn heil bij een goede kennis, die wel over het nodige geld beschikte. Na een gesprek met hem, waarin hij toezegde te zullen helpen, werd er een afspraak gemaakt om samen naar de SNS bank te gaan. Daar bood hij bijna het door de bank gevorderde bedrag aan tegen finale kwijting. De bank vond het te weinig!!

Een geldschieter konden Damming en consjotten achteraf gezien toch helemaal niet gebruiken bij hun plannen!!!

Rob's "geldgever" vond het genoeg en zei, dat ze nog maar eens moesten overleggen en hem een dag later maar moesten bellen over een evt. bod.


Verkoop eigen woning

De volgende dag: De SNS bank (Damming) belt met de jurist van Deloitte en Touch en verteld hem dat er inmiddels een hoger bod is uitgebracht en dat dat bod al is geaccepteerd!! Rob's jurist wordt laaiend en eist openbaarheid van bod en bieder. Na veel welles en nietes wordt Han Dunhof gewaar, dat de bieder 10.000 meer geboden had en zijn naam is......Peter v.d. Bunte!!! Han doet een tegenbod van nog 5.000 meer, want hij zegt altijd als laatste te mogen bieden. Dit wordt NIET geaccepteerd. Volgens Han moest Rob NU onmiddellijk naar z'n advocaat (de heer R. Leijssen) want deze zaak is ongehoord en riekt sterk naar verrijking. Diezelfde week op zaterdag in de krant: Verkoop woning + ondergrond etc!! De bank had een deurwaarder opdracht gegeven tot gedwongen verkoop van Rob's woning (Hij was dus toch niet verkocht aan v.d. Bunte!!??)

Voor de tweede keer wilde men bij de SNS bank gn geld van "ons", want dat zou hun verdere plannen dwarsbomen!!

Binnen n week was alles "geregeld". De woning bracht natuurlijk maar een "schijntje" op: 105.000 minder , dan exact dezelfde woning van de buren, die twee weken eerder stom toevallig vrijwillig verkocht werd! Hierna mocht Rob als eigenaar zelf ook nog weer als laatste overbieden. Rob ging naar een goede bekende Hennie ten Hag (makelaar te Enschede). Het hele verhaal uitgelegd aan Hennie en zijn zoon Marcel ten Hag . Ze waren bereid te helpen! Ze mochten als makelaar zelf geen panden aankopen, maar er waren wel enkele bevriende relaties die...... Hennie belt om 14.30 uur met de SNS bank in Zwolle om te vragen wat de tijdslimiet van bieding was. Volgens de bank had de heer Lammers tot 17.00 uur de tijd om te overbieden. Na een gesprek met z'n zoon Marcel, die inmiddels al relaties had gebeld over de woning bleek dat er al een koper gevonden was! Om 16.25 uur belt Hennie te Hag weer naar de SNS bank in Zwolle om mee te delen, dat "we" een bod wilden uitbrengen. Tot zijn ontsteltenis hoort Hennie ten Hag van de bank, dat het al niet meer nodig is, want de secretaresse heeft een "foutje" gemaakt en de bieders van de vorige avond medegedeeld, dat alles rond was en ze konden gaan tekenen bij de notaris. En dat was inmiddels gebeurd dus.....


Beslaglegging IN Museum

Plotklaps werden we een paar dagen later geconfronteerd met de heer van Stapele deurwaarder te Hengelo . Deze kwam beslag leggen op de goederen van Rob, die zich IN het museum bevonden, want de verkoop van de woning had volgens de heer Damming niet het gewenste resultaat opgeleverd qua hypotheek want er was nog een restbedrag blijven staan!!??. Alweer een aapje uit de mouw: daarom moest het huurcontract op Rob's naam. : Nu konden ze ongestoord binnenkomen in het museum n beslag laten leggen op Rob's eigendommen n werd het voor v.d. Bunte gemakkelijk gemaakt om het huurcontract "officieel" op te zeggen!! Er was toch beslag gelegd.....en volgens het huurcontract..... De SNS bank stelde ook een sleutelhouder aan.....v.d. Bunte!!!!!


Welk spelletje wordt hier gespeeld ?

U mag het zeggen: Door de heer Damming, Ab Sotthewes, E.M Blankhart, en Peter .v.d. Bunte tot in de puntjes voorbereid!!?? Waarom "moest" het huur-contract ook alweer op Rob's naam??


Bij de beslaglegging werden de goederen van Lammers die ondergebracht waren in de Lammers Collectie n goederen die eigendom waren van het museum genummerd door het deurwaarderskantoor. Want hij had van de bank opdracht gekregen om evt. alle goederen te verkopen!! Lammers, deze zaak stinkt aan alle kanten, maar ik heb opdracht gekregen en moet het met pijn in mijn hart uitvoeren "ze" hebben je te pakken, want ze willen jouw en jullie museum het pand uithebben. Daar waren we inmiddels al achter!!

Rob "vliegt" weer naar zijn advocaat en er wordt vanzelfsprekend besloten deze beslaglegging aan te vechten middels een kort geding.

Rob gaat k weer onmiddelijk naar "z'n geldschieter" en verteld wat er nu weer gaande is. Zijn conclusie: Dit kan niet en dit mag niet! SNS Bank: Ratten !, v.d. Bunte gladde aal! Rob die heren spelen een spelletje met je : pandje afbreken, hup 5300 m2 met schone grondverklaring in het centrum van Hengelo: Kassa; beter dan dat huurtje wat jij moet betalen. Beneden winkels, boven appartementen, wat let je: een goudmijn voor de heren.


Lammers Collectie ?

De Lammers Collectie werd opgericht in 1989 en heeft tot doel o.a het beheer van voertuigen. Deze stichting staat vanzelfsprekend ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, heeft eigen briefpapier, een eigen (SNS)bankrekening etc etc. Tijdens de zitting bij het kantongerecht, gaf de SNS bank aan gn Lammers Collectie te kennen, maar zaken deed met de heer Lammers. Volgens de SNS bank kon iedereen wel een rekening openen in b.v Breda of Groningen, dat hoefde men op het hoofdkantoor in Zwolle niet te weten. Op ons verweer, dat de Stichting al 10 jaar ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel n sindsdien al een bankrekening had bij de voorloper van de SNS bank, de Bondsspaarbank en later dus een SNS bankrekening, werd geen gehoor gegeven. De rechter oordeelde, dat de SNS bank de Lammers Collectie niet hoefde te erkennen. De openbare verkoop kon gewoon doorgaan!

De veilingmeester/deurwaarder die de hele geschiedenis inmiddels ook kende, was het beslist niet eens met het toch doorgaan van de veiling en zei ons toe: Als het gevraagde/te betalen bedrag binnen is, stop ik onmiddellijk de verkoop. Dit is geen manier van doen, zo kunnen ze elke instelling wel de nek om draaien. En dan ook de veiling nog laten plaatsvinden bij een ander in het gebouw. Dat heb ik nog nooit meegemaakt!

Onze "geldschieter" komt vlak voor de veiling bij Rob om te vragen wie wat waar, want hij wil nu direct het geeiste totaalbedrag aan de deurwaarder voldoen, want hij had gn contact kunnen krijgen met de "heren" van de bank. Maar..... Als ik jouw nu geld geef Rob wil ik er natuurlijk een paar voertuigen als onderpand voor terug, maar daar komen we later wel uit, eerst even dit regelen!! Rob we weten nu zo waar we aan toe zijn en wat de "heren" willen: Jouw geld f het pand!! Rob je weet dat de voertuigen veel geld waard zijn, maar dan alleen als collectie in een museum staat. Moeten jullie eruit, dan heb ik mijn onderpand in de tuin staan en zijn ze na verloop van tijd niets meer waard. Bel v.d. Bunte eens op. Rob toetst het nummer in en geeft de hoorn aan..... Ja hier met.....ik ken het probleem van de SNS bank met Lammers en uw huuropzegging en ga Lammers helpen. Ik ga nu het verschuldigde bedrag betalen en verwacht van U een fax met daarop een getekende verklaring, dat Lammers van U kan blijven huren. Ik wil zelfs garant staan voor een eventueel moeilijke periode. Het antwoord: Lammers GAAT ERUIT.....einde gesprek!!

Voor de voor ons derde maal werd het aannemen van geld n het herstellen van het huurcontract geweigerd, er MOEST een veiling in gang gezet worden om de verdere plannen uit te voeren!!

's middags na de veiling komt er iemand bij Rob aan tafel zitten, de heer Fransens, met de mededeling, dat hij een paar dagen geleden op de hoogte werd gebracht van de veiling en terstond op het idee kwam om te helpen. Ik kende U persoonlijk niet, maar had al zoveel over het museum gelezen, dat ik wilde helpen. Om de centen hoef ik het niet te laten en ik ben gek van oude auto's. Ik heb afgelopen woensdag gebeld met het deurwaarderskantoor n de SNS bank en verteld, dat ik jullie wilde meehelpen en het verschuldigde bedrag wilde betalen. Er werd me te verstaan gegeven, dat het niet zinvol was om op deze zaak in te gaan, want het was al geregeld en er zou ook nog een kort geding komen (zie eerder), dus u kunt het beter vergeten. Ik had U en uw museum graag geholpen meneer Lammers!!

Er was dus zonder ons medeweten wederom een betaling geboycot!! Er mocht gewoon niet betaald worden!!


En verder

De verkoop werd in gang gezet en begon met de modelauto's zoals de deurwaarder eerder beloofd had. Later werd begonnen met de oudste ongerestaureerde Oostblokvoertuigen en toen het bedrag nog niet helemaal gehaald was, moesten er helaas een paar mooiere voertuigen aan geloven.

Om half drie stopte de veiling en om drie uur hadden we bijna alle voertuigen weer terug!!!! Veel mensen wisten inmiddels van de hoed en de rand en hoe de SNS bank zich opgesteld had tegenover ons, en boden spontaan het verworvene weer gratis of tegen een kleine vergoeding weer aan aan het museum. Weer andere "goede bekenden" gingen op de loop met een koopje zonder aan het museum te denken. Leer je trouwens "je goede kennissen" wel kennen, want b.v. op de DAF ATE 2400, die ongeveer 10.000 gulden waard was, werd door een autokenner en verzamelaar uit Noord Holland maar 800 gulden geboden en hij kreeg hem ook nog. Dat was een echt steuntje in de rug voor het museum met dank aan A.S! Diezelfde A.S. kreeg ook voor goudgeld een FTS 2600 DKA (700 gulden) en een zeldzame T 2200 DO voor 500 gulden en een zr speciale Steyr 4 x 4 vrachtwagen voor 380 gulden. Je moet ook maar durven !! Vanzelfsprekend ging deze prooien op transport richting Noord Holland.


Rustiger vaarwater ?

De afwikkeling van dit hele gedoe kreeg nog een staartje.....een paar dagen later: de veiling zou volgens de bank niet genoeg hebben opgebracht en het beslag bleef van kracht!! Van de heer van de Bunte Autohandelaar te Teuge, kregen we na de veiling te horen dat we onmiddelijk het pand moesten verlaten. Hij maakte dus nu daadwerkelijk dankbaar gebruik van de beslaglegging en de uitvoering daarvan. Hij wilde samen met de SNS bank nog meer!!!

Veertien dagen later, het incassobureau van de bank (Incasso Vesting Nederland) belde op: er stond nog een aanzienlijke post open! Wilt U een bod doen meneer Lammers? Hoezo nog een bedrag open? De verkoop zou toch stoppen als het benodigde bedrag binnen was? En hoezo een bod doen? Waarop? Wat staat er dan nog open? Dat kan ik niet zeggen meneer Lammers, maar U mag een bod doen! Hoe kunnen we nu een bod doen op een bedrag dat we niet eens kennen en waarvan we de achtergrond niet eens kennen, was onze vraag. Meneer Lammers hier mag ik niets over zeggen, maar U moet nog een aanzienlijk bedrag betalen en ik wil graag binnen 5 werkdagen van U horen wat U bied, was het antwoord. Welk spel werd hier nu weer gespeeld??

Een week later.....een brief..... Incasso Vesting Nederland deelde mee, dat we nog 119.826,11 gulden moesten betalen!! Hadden we geen hypotheek van 125.000 gulden af te lossen gehad?? Dus we zouden na "alle gedoe" maar zo'n 5000 gulden hebben ingelost?? Wie was er nu niet goed wijs!!?? In diezelfde brief stond, dat we finale kwijting konden krijgen door binnen 14 dagen 40.000 te storten, maar dan moest door ons binnen een week een brief gestuurd worden met daarin de bevestiging van betaling. Onze advocaat, de heer Leijssen adviseerde ons om maar te betalen want deze bank blijft aan de gang en als u nu niet reageerd, dan is het bedrag over een week weer 119.826,11 n over twee weken zit u met kosten zo weer op 150.000 en ze gaan wr een verkoop organiseren, want het beslag is nog niet opgeheven!! Ik zou maar betalen, een kort geding heeft geen zin, want de rechter heeft in deze zaak al uitspraak gedaan, dus betaal a.u.b dan bent U eindelijk van deze SNS bank af!!

Daar sta je dan, wat moet je doen? 40.000 gulden betalen terwijl je niet eens weet of dat bedrag wel overeenkomt met het evt. verschil tussen opbrengst verkoop en verschuldigde bedrag. In onze ogen gewoon te gek voor woorden: iets betalen waar je niet de preciese achtergrond van kent en er ook niet verder achter kunt komen hoe de vork in de steel zit. De bank heeft de zaak uit handen gegeven aan hun incassobureau, laat je eerst een open bod doen en als je dan niet binnen een week reageert krijg je een brief waarin ze melden 119.826,11 te vorderen , maar die je kunt afkopen voor 40.000, dus plotsklaps bijna 80.000 minder!! Heel vreemd, want toen we met onze geldschieter voor de eerste keer naar de bank in Zwolle gingen zat zijn bieding nog geen 10.000 onder het door de bank gevorderde hypotheekbedrag!! O ja, we weten het al..... dan kon er toch nooit beslag worden gelegd en waren de snode plannen toch nooit uitvoerbaar geweest.....Hoezo een spel??


Betaald

Hoe kom je binnen een week aan 40.000 gulden? Aln het idee al! In onze kas, zaten ze in ieder geval na alle onkosten van o.a de advocaat in ieder geval niet! Zoveel geld hebben we trouwens nog nooit in kas gehad, want van een museum wordt je niet nooit rijk. We waren elke maand maar weer blij dat we het museum dankzij vrijwilligers, donateurs en bezoekers draaiende konden houden. Wat te doen??

In het "verleden" hadden enkele mensen wel eens gezegd: waar jullie mee bezig zijn is een enorm goede zaak, prachtig wat jullie allemaal doen om de oude transporthistorie te bewaren, geweldig. Als jullie ooit in moeilijkheden komen moeten jullie bellen of langskomen, want dit mg nooit verloren gaan!

Nu waren we dus op een punt beland, dat we wel iemand moesten vragen om ons te helpen. De heer Verdel uit Oudewater, was na enige gesprekken en het nakijken van "bewijsmateriaal" graag bereid om ons 40.000 te lenen. Dat was een enorme geste, want door hem kwamen we eindelijk van die SNS bank af! Op 12 mei 1999 kregen we van de "heren" een brief dat het verschuldide bedrag ontvangen was n met de bevestiging van finale kwijting. De beslaglegging was opgeheven!


"Rust in de tent ?"

Tuurlijk niet! We konden nu wel denken, dat we in rustiger vaarwater beland waren, maar dat was maar ten dele waar: v.d. Bunte was nog steeds bezig ons eruit te krijgen.....Hij zette door tot aan de rechtbank. Ondanks onze advocaat "die er verder niet veel mee kon" in het huurcontract stond tenslotte.....kwamen we voor de rechtbank terecht. De heer v.d. Bunte had namelijk geist, dat we binnen de veertien dagen het museumpand verlaten moesten hebben en dat alle goederen, die zich nog in het pand zouden bevinden zijn eigendom zouden worden!! Waar haalde die smeerlap het lef vandaan om zo met ons om te gaan!!?? Hij was toch voor een goed half jaar geleden nog zo blij met ons: hij kon investeren, wij hadden de kennis en hij de centjes: We gingen er een prachtig museum van maken.

Nu probeerde hij k nog een groot deel van de collectie in handen te krijgen. Hij dacht waarschijnlijk, dat we die volgepropte museumhallen niet binnen de veertien dagen leeg konden krijgen. Hij dacht alle vrijwilligers zijn met vacantie en Lammers kan vast in deze periode geen hulp krijgen. Nu moet ik het aanpakken!! Ha, Ha...... De smeerlap.....

Tijdens de rechtzitting, die op een maandag plaatsvond, kregen we van de rechter te horen, dat we tot donderdag de tijd kregen om er samen met v.d. Bunte uit te komen en dat hij anders op vrijdagmiddag 14.00 uur recht zou spreken. Dinsdagavond kregen we van een gulle gever de mogelijkheid om ons pand terug te kopen, en dat v.d. Bunte er 100.000 gulden beter aan kon worden. Woensdagmorgen om half negen bij de advocaat, die onmiddellijk de tegenpartij hiervan in kennis zou stellen. Om negen uur (Woensdagmorgen!!!!) telefoon van een redacteur van dagblad Tubantia met de mededeling: Rob het is mis h? De rechter heeft gistermiddag (Dinsdag) vervroegd uitspraak gedaan in deze zaak en jullie moeten eruit.....

Had deze rechter al niet eerder een "vreemde" uitspraak gedaan?? Hoe is het mogelijk, dat je zo het schijnt van alle kanten wordt belaagd, terwijl je je van geen kwaad bewust bent. Je mag toch volgens ons toch op z'n minst verwachten, dat een rechter zich aan zijn woord houdt!! Niet dus...... Waren de heren misschien bevreesd dat ze de collectie weer niet in handen konden krijgen, of dat ze de miljoenen, die het pand bij afbraak en wederop-bouw van appartementen o.i.d. op diezelfde plek zouden mislopen?? Welke rol speelde de rechter achteraf??

Wie heeft wie geholpen, en wie moet je nog vertrouwen?


v.d. Bunte.....krijgt gn extraatjes meer!

Toen kwam het "grootste" probleem: waar laat je zo gauw 130 vrachtwagens en alle andere museumgoederen b.v de gehele inventaris, kantoormeubelen, magazijnstellingen, tafels, stoelen, verwarming, werkplaats-inrichting, winkelinrichting, verlichting, archief, etc.etc. een werkelijk enorme hoeveelheid materiaal, dat in ruim 20 jaar bijeengebracht was. (1979-1999)

Na drie dagen, hadden we ongeveer 30 voertuigen ondergebracht bij o.a Nijhoff te Nijverdal en HB Transport te Hengelo. Het transport was weer op gang gekomen. Van BSO weer onze oude vertrouwde Bello + dieplader, donateur Bonthuis uit Almelo eveneens met een trekker + dieplader, donateur Baars uit Didam met een kipper met dieplader aanhanger.....Transportbedrijf Beekman uit Apeldoorn bood zijn diensten aan en vele vele anderen hielpen mee om de goederen voor deze veelvraat te redden. Alle medewerkers hadden snipperdagen opgenomen en in bijna ploegendienst werden de voertuigen her en der geplaatst. Tip Trailers stelde een paar opleggers ter beschikking voor alle kleine materiaal..... het werd al leger. De grote oplossing kwam van Pim Polman uit Enschede, die ons spontaan een grote loods (1500m2) gratis ter beschikking stelde voor enkele maanden. Een loods, die nog geen 500 meter van het museum verwijderd was!! Die geste van Pim heeft, kun je wel zeggen de doorslag gegeven , dat het pand ook daadwerkelijk binnen de veertien dagen leeg kon zijn. De Firma Antoon Heerbaart (k donateur) stelde nog een afvalcontainer beschikbaar voor alle losse afval resten.....

Om nog een heel lang verhaal kort te maken: op de laatste dag om half twaalf 's avonds trokken wij de deur achter ons dicht, na nog een avond in het donker (we hadden op de laatste dag vanzelfsprekend de gehele energie voorziening inclusief ALLE schakelkasten etc etc verwijderd/laten verwijderen, die allen ONS eigendom waren) te hebben gewerkt. We konden deze laatste avond enkel nog wat zien door de straatverlichting, maar we hebben het met z'n allen gefikst. v.d. Bunte kreeg echt LEGE hallen er zat gn stopcontact, stroomdraad of schakelaar meer in!! Het was alleen een beetje nat hier en daar.....we hadden onze gehele centrale verwarmingsinstallatie ook maar meegenomen.....

De miljoenendans van de "heren" kon verder uitgebreid worden!

Maar het betekende ook het einde van een mooi museum!


En toen?

Eerlijk gezegd gewoon even gn zin meer! We hadden met z'n allen zo verschrikkelijk hard gewerkt om alles op een rij te krijgen, dat de lol er even af was. De knollen waren zogezegd even op! We hadden dan ook de laatste periode wel de nodige tikken om de oren gehad kun je wel stellen. Eerst maar eens een zaterdag vrij om met de vrouw naar de markt te gaan en om met z'n allen in een beetje rustiger vaarwater te komen, want het gaat je echt niet in de koude kleren zitten! Je vecht met z'n allen als een bezetene tegen alle onrecht die je aangedaan wordt, maar je blijft nergens als ""het grootkapitaal" z'n zinnen op jouw pand heeft gezet. We zijn er nu wel achter, dat de "heren" elkaar de bal toeschuiven!!. Vanaf de eerste brief van de bank tot en met de huuropzegging is een spel geweest met maar n doel: Onze panden en de ondergrond die op een perfecte lokatie lagen voor verdere ontwikkeling en veel, heel veel geld op gingen brengen.

We weten inmiddels zeker, dat we zeker niet bij de heer Damming van de SNS bank in Zwolle hadden moeten zijn voor advies over een andere vorm van hypotheek!

Ze hebben daar wel prima stromannen waar ze zich achter verschuilen, dat wel!!


Hartelijk dank !

Tenslotte willen we nogmaals iedereen hartelijk danken, die ons tot steun is geweest in deze moeilijke periode. Velen zoals donateurs, buurtbewoners, vrienden, kennissen, medewerkers en "geldschieters" hebben er alles aan gedaan om dit museum te redden voor deze roemloze ondergang.

We konden samen helaas niet op tegen een tot in de puntjes georganiseerde valkuil, die Damming en consjotten hadden opgesteld!